יו יו 2018 גדול
[ssba]

פורסם בתאריך קטגוריות 0-6, 6-12, שינה
שינה

4 מיתוסים על הנקה ושינה

מי לא שמעה על ההמלצה לתת לתינוק תמ"ל לפני השינה במקום הנקה על מנת שיהיה שבע וישן טוב יותר?


כתבות נוספות של יקירה גז:
10 הדיברות לשנת לילה נכונה


במהלך השנים נתקלתי בהרבה מקרים של אמהות שתכננו להניק לטווח ארוך, אבל בסוף צמצמו הנקות עד שהפסיקו להניק לחלוטין כתוצאה מעצות שקיבלו מהסביבה לגבי הנקה ושינה, וכמובן שבסופו של דבר נשארו עם אותן הבעיות. עדיין יש יועצות שינה וסבתות שממליצות לתת תחליף במקום הנקה, אבל כיום אנחנו יודעים שזה לא נכון ושתינוק יונק יכול לישון נהדר בלילה, כל עוד מסגלים לו הרגלי שינה נכונים.

כתבה זו באה לעשות סדר בנושא ולנפץ כמה מהמיתוסים המוכרים/השכיחים.

1. "אם תתני בקבוק שאוב תדעי כמה הילד אכל".
המטרה הראשית פה היא לראות פיזית כמה הילד אכל, בניגוד להנקה שילד יונק ואין לנו מושג כמה ינק בפועל. אבל למה בעצם זה לא עוזר לשינה טובה יותר.
רוב היונקים רגילים לינוק מהשד ולא לאכול מבקבוק, ולכן ברגע שניתן להם לאכול מבקבוק הם לא בהכרח יאכלו את הכמות שרגילים כי האכילה שונה. בנוסף, אם הילד מסיים את הבקבוק אנחנו לא יכולים לדעת אם שבע או לא, אז האימא מציעה הנקה במקביל ושוב חוזרת לנקודת ההתחלה.

חלב אם הוא מאוד מרוכז ולכן כמות שתינוק אוכל בהנקה היא קטנה משמעותית מכמות שאוכל תינוק שניזון מתמ"ל. לכן במקרה שתינוק אוכל לשובע שאוב, יכול להיווצר הרושם אצל האם שאכל מעט וההתנהלות שלה בזמן התעוררות בלילה תהיה שגויה.

איך בכל זאת נרגעים? תניקו את הילד עד שהוא שבע. איך יודעים? הוא מפסיק לבד. היניקות נחלשות והופכות למציצה או שהוא נרדם. הוא לא יירדם אם הוא רעב. מדובר על תינוקות גדולים מ 3 חודשים כי קטנים יותר ממש מתעייפים מהנקה.

צילום: pixabay
צילום: pixabay

2. "הנקה לא משביעה, אם תתני תמל התינוק ישן טוב יותר".
חלב אם אומנם מתעכל מהר יותר מתמ"ל, אבל תסמכו על הבייבי שלכם שיודע כמה לאכול ומתי הוא שבע. כבר מינקות התינוק יודע לדאוג לצרכי הגוף שלו בצורה הטובה ביותר וזו הנקודה החשובה. בלילה התינוק ישן והגוף לא מוציא את אותה כמות אנרגיה, ולכן אין סיבה לתת לו תמ"ל על פני האוכל שהוא רגיל אליו. נהפוך הוא, לתינוק שרגיל למזון שמתעקל בקלות ויקבל תמ"ל יהיה קשה יותר לפרק את האוכל כי הוא לא רגיל לאוכל כבד יותר וזה יכול לגרום לאי נוחות בשינה וליקיצות רבות יותר.

3. "שימי לו דייסה בבקבוק כדי שתהיה יציקה בבטן וישן כל הלילה".
ברגע שאנחנו מעמיסים על הקיבה אוכל שהוא יציקה ולא מתעכל בקלות, הגוף עובד קשה יותר לפרק את המזון. זה יכול ליצור אי נעימות בקיבה, והילד דווקא מתעורר יותר ואין הבדל כל כך בין הוספת דייסה לחלב שאוב או לתמ"ל. המטרה שלנו ליצור הרגלי שינה נכונים לילד ולא להכביד עליו שישן בכוח. להפך, כדאי לתת לתינוק משהו שמתעכל בקלות ובזמן השינה הגוף יתפתח ויגדל ולא יהיה עסוק בעיכול מזון.

4. "אם התינוק מתעורר בלילה הוא בטוח רעב".
תינוק מתעורר בלילה מסיבות רבות, בכל גיל הסיבות הן אחרות ותגובת ההורה משתנה גם כן. בהתחלה זה יכול להיות מגזים, לאחר מכן קפיצת התפתחות או גדילה, הוצאת שינים ומחלה. אבל התגובה שלנו להתעוררות היא שתיצור את ההרגלים לתווך הארוך.

לדוגמה, ילד שמתעורר כי נעקץ על ידי יתוש ובאופן אוטומטי מקבל אוכל, מתחיל לקשר בין אוכל לשינה, ומבין שאוכל זו דרך לחזור לישון. פעולת היניקה מרגיעה, אבל זה לא אומר שהוא התעורר מרעב. אם נמשיך בהתנהלות הזו בעצם ניצור הרגל של אוכל ואז יתעורר ויבקש לאכול כדי לחזור לישון.

ילדים שנרדמים תוך כדי הנקה מקשרים גם כן את האוכל לשינה והם בפרט מבקשים הנקה לא כצורך במזון אלא כעזרה בהרדמות.

תינוק יונק מקבל את המזון הבסיסי שהטבע מציע. אין זה אומר שאם אימא בוחרת להניק היא צריכה לוותר על שינה בלילה. ברגע שתסגלו הרגלים נכונים בבית בהקשר של אוכל ושינה, תראו שהילד מצמצם את מספר היקיצות בעצמו בלילה וישן טוב יותר.

יקירה גז, יועצת שינה תומכת הנקה. לפרטים נוספים ויצירת קשר לחצו כאן.

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך:
שינה   תגיות:
תגובות

NEWSLETTER

בואי גם, מה איכפת לך?


צ'ארלי בננה 180_960