יו יו 2018 גדול
[ssba]
תוכן מקודם

האם לאפשר לתינוק לישון על הבטן?

להשכיב על הבטן או על הגב היתה אחת הסוגיות הקשות ביותר שהתמודדנו אתן לפני 15 שנה כאשר נולדו ילדי הגדולים, תאומים פגים, בת ובן. מצד אחד הם התאימו לקריטריונים של קבוצת הסיכון למוות בעריסה, ומצד שני הם גם ענו על כל הקריטריונים של קבוצת הסיכון לעיכוב התפתחותי מוטורי המחייב שהייה מקסימלית על הבטן. אז אולי בכלל על הצד. מבלבל ומלחיץ.

מאז ועד היום ובעיקר ב-10 השנים האחרונות, כחלק מתפקידי כמנכ"ל חברת איירנטרס, העוסקת בתחום סביבת השינה של התינוקות, ויצרנית מזרן Numu, המוצר המוביל. הנושא והדילמה הם חלק בלתי נפרד מחי היום יום שלי. בדיוק בגלל זה החלטתי לרכז את מכלול הידע והמידע שצברתי עם הורים חדשים והורים לעתיד.


תנו לישון בשקט: המזרן שאתם חייבים להכיר


אז למה להשכיב תינוק על הגב?
בשנת 2000 אימץ משרד הבריאות המלצה שרווחה במדינות רבות באותה תקופה, להשכיב תינוקות לישון אך ורק על הגב. נמצא כי אימוץ המלצה זו הקטין את מספר מיקרי המוות בעריסה. ההסבר נבע משתי סיבות עיקריות: הראשונה היא פתחי הנשימה (האף והפה) אשר מופנים כלפי מעלה, והשנייה היא כי השינה קלה יותר על הגב, כך שאם חלילה תיווצר סכנה נשימתית התינוק יתעורר מיד. מדינות רבות אף הרחיבו את ההמלצה לאי שימוש במגן ראש ושינה ללא שמיכה או עם שק שינה לתינוק.

הבעיה העיקרית היא שברירת המחדל של התינוק היא שינה על הבטן. התנוחה העוברית היא כינוס האיברים (ידיים ורגליים כלפי הבטן), בתנוחה זו התינוק ישן טוב יותר ולאורך זמן.

בנוסף, נמצא כי חלק נכבד מהתינוקות שהושכבו על הגב, פיתחו עיכוב התפתחותי בתהליכי הזחילה, ישיבה, התהפכות, עמידה והליכה, כמו גם סרבול מוטורי ולעיתים אף איחור קוגניטיבי. זאת לעומת שכיבה על הבטן התומכת בתהליכי הגדילה של התינוק ובראשיתם שרירי צוואר וחגורת כתפיים.

כמו כן רוב התינוקות שישנים על הגב, לא ישנים טוב. שינה רציפה הינה חלק מהתפתחות תקינה (הורמון הגדילה מופרש במהלך השינה), תינוק שלא ישן טוב הוא לרוב תינוק שלא אוכל טוב, ותא משפחתי שלא ישן הוא תא משפחתי שלא מתפקד כראוי. יחד עם זאת, בשלב מסוים התינוק מתהפך על בטנו, מה שגורר את ההורים להפוך אותו בחזרה ולריטואל מתיש ופוגע.

מזרן numu
מזרן numu

נמצא גם שתינוקות שהושכבו על הגב פיתחו את תסמונת "השטחת הראש": עצם הגולגולת גמישה בתחילת הדרך והשכבה על הגב לאורך זמן יוצרת עיוות ויזואלי של ראש התינוק.

ואכן בעקבות כל אלה, משרד הבריאות (בארץ ובעולם) שינה מעט את ההמלצות והוסיף את ההמלצות הבאות:
1. בזמן ערנות והשגחה יש להשכיב את התינוק על הבטן.
2. כאשר התינוק כבר מתהפך לבד (גב בטן, בטן גב) ומחליט לישון על הבטן אין להפוך אותו על גבו.

משרדי הבריאות בארץ ובעולם השקיעו, ועדיין משקיעים, מאמצים רבים בהעלאת המודעות לנושא דרך שימוש באמצעי התקשורת השונים ודרך אנשי הרפואה. כולל פרסומים קשים לצפייה. למרות זאת בסקר טלפוני שערך משרד הבריאות בין השנים 2011 – 2009 נמצא כי 6 מתוך 10 תינוקות מושכבים על בטנם למרות שההורים הכירו את ההנחיות.

אז למה זה? האם יש איזה שהם הורים שלא רוצים בטובת ילדיהם בבטיחותם ובבריאותם? אז זהו שלא, מטבע האנושות הורים מגוננים ושומרים על ילדיהם ואולי, עד כמה שזה יפתיע, זאת הסיבה – טובת התינוק. כאשר הורים מתמודדים עם תינוק שלא ישן טוב, מרבה לבכות ולהתעורר וכתוצאה מכך לא אוכל כראוי, והתפתחות מוטורית וקוגניטיבית לא תקינה ( לא מתהפך, זוחל, יושב בהתאם לגילו) מול רסיסי אחוזים של סיכון למוות בעריסה, בוחרים ההורים לקחת את הסיכון ולאפשר לתינוק שינה רציפה איכותית וטובה המקדמת התפתחות תקינה.

הורים רבים שבתחילת הדרך לא נתנו דעתם לחשיבות סביבת השינה של התינוק מוצאים עצמם בהמשך הדרך מחפשים פתרון לבעיה כאשר הם מחליטים לאפשר לתינוק לישון על הבטן, או כאשר הוא כבר מתהפך לבד ובוחר לישון על הבטן.

מזרן numu
מזרן numu

כן, אנו דבקים בהמלצה להשכבה על הגב מהסיבה הפשוטה והחשובה שהיא אכן הוכחה כמצילת חיים. למרות זאת, אנו יודעים ומכירים את המגבלות של שינה במנח זה על רוב התינוקות, ואם אתם בכל זאת בוחרים להשכיב על הבטן עשו זאת במזרן שמתאים לכך. היתרונות של מזרן נומו, והעיקרי בהם העובדה שהמזרן מאפשר מעבר אוויר ופינוי CO2 על פני מזרוני הספוג שמצופים שעוונית אטומה (על פי תקן, על מנת למנוע כניסת נוזלים לספוג ונידוף של חומרים מעכבי בעירה), ברורים לחלוטין. המלצה לשימוש במזרן "נומו" ניתנה כבר לפני מספר שנים ומופיעה בספר המקצועי "בריאות הפעוט והתינוק" בפרק סביבת השינה של התינוק מאת פרופסור יונה אמיתי שעמד שנים רבות בראש משרד הבריאות במחלקה לאם ולילד.

החורף קרב ובא, ועל פי נתוני משרד הבריאות יש עליה של פי 5 במקרי מוות בעריסה בתקופה זו, בעיקר עקב חוסר אוורור וחימום יתר של התינוק. חשיבות ההמלצות לסביבת שינה בטוחה ובריאה תוך הקפדה על אוורור מתאים מקבלת משנה תוקף בימים אלה אף יותר.

אשמח לעמוד לראשותכם בשאלות ויעוץ דרך האתר, עמוד הפייסבוק שלנו ואף ישירות אלי לטלפון 052-8087488.

*הכתבה נכתבה בשיתוף מזרני Numu

תוכן מקודם   תגיות: נומו - Numu
תגובות

NEWSLETTER

בואי גם, מה איכפת לך?


צ'ארלי בננה 180_960